Ön hajlandó 8 dkg cukrot megenni minden áldott nap? Éves átlagos cukorfogyasztásunk 30 kg, ezt valahol valakik megeszik Magyarországon!
A Központi Statisztikai Hivatal 2008-2012 között számolt átlagolt adatai alapján Magyarországon az átlagos cukorfogyasztás 30 kg volt. Ezt elosztva az év napjaival megközelítőleg 82 g/nap fogyasztást jelent. Ez
napi 27 darab kockacukor elfogyasztását jelenti!
De ön emlékszik az év napjából csak egyetlen olyan napra, amikor 27 darab kockacukrot evett meg?
Nem? Én sem! 😊
Ennek oka a rejtett cukor bevitel. Sokszor egyértelmű lehet, hogy cukrot eszünk. Például egy kávé, egy sütemény elfogyasztása során. Ellenben vannak olyan termékek, ahol észre sem vesszük, a cukor láthatatlanul és számolatlanul bejut a szervezetünkbe:
- Előre gyártott, "bolti" öntetek, szószok. Ezekről a termékekről nem biztos, hogy azt gondoljuk, hogy egészségesek, de jellemzően elfeledkezünk a cukortartalmukról. Itt talán a legismertebb példa a ketchup.
- A gabonapehelyek egészségesnek tűnnek, de többségük egészségtelen mértékű cukrot tartalmaz. A müzli szeleteknél hasonló problémával találkozhatunk.
- A gyümölcs joghurtok szintén egészségesnek tűnnek, hiszen gyümölcs is van bennük, de viszont cukortartalmuk is van.
A cukor, mint szénhidrát, energiaforrás szükséges, de nem mindegy, hogy mit is eszünk.
A mindennapi életben ismert finomított cukrot cukornádból vagy cukorrépából állítják elő iparilag. Az így előállított cukor a szacharóz, amely gyümölcs és szőlőcukormolekula összekapcsolódásából áll. A feldarabolt cukorrépából kiáztatott szennyezett cukros lét mésszel kezelve a növényi savakat eltávolítják. A meszes-cukros léből ezek után a meszet távolítják el, a lét leszűrik és lepárolják. Kész is a cukor!⛔
Természetesen egy ilyen folyamat után eltűnik minden a természetes, a rostos anyag, enzim, ásványi só, vitamin.
Miután kész a finomított cukor, nincs más hátra, mint megenni az évi 30 kg adagot és élvezni a későbbiekben néhány nemkívánatos mellékhatást: vitaminhiány, nyomelem hiány, csontritkulás, rák, szívinfarktus, cukorbetegség, elhízás.
Léteznek az összetett cukron kívül, egyszerű cukrok is, a szőlőcukor és gyümölcscukor. A szőlőcukor (Glükóz) a leggyorsabban lebomló és felszívódó cukor, iparilag keményítőből állítják elő hidrolízissel (híg sósavval, nyomás alatt). A gyümölcscukor (Fruktóz) viszont a leglassabban felszívódó cukor, iparilag szintén keményítőből állítják elő.
Az olvasottak után olyan cukorforrások után kell nézni, amelyek természetes formában tartalmaznak egyszerű cukrokat, ezek a gyümölcsök, szárított gyümölcsök és a méz. Az édesítő anyagok lehetnek energiát szolgáltatók és energiát nem szolgáltatók. Az energiát szolgáltató anyagok közül a legismertebb egészséges cukorforrás a méz. Egészséges és természetes élelmiszer a méz. Megközelítőleg 190 tápanyagot tartalmaz, ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket és nyomelemeket. Zamatát a virág illóolajai adják. Egy ilyen gazdag tartalom mellet bátran mondhatjuk, hogy egy igazi természetes orvossággal van dolgunk, ezt a tapasztalat is igazolja. Jöhet meghűlés, torokfájás, köhögés de sebek, gyulladások kezelésénél is hatásos, hiszen számos veszélyes baktérium ellen is felveszi a versenyt.
A mézet fénytől védett, hűvös és száraz helyen kell tárolni. Igazán forró teába ne tegyük bele.
Sajnos a méz előállító munkás, a méh populációja 1970.-óta 60 %.-al esett vissza, miközben természetesen a kereslet és a kíméletlen árverseny fokozódott. Ennek következménye a mézhamísítás. A hamis méz vásárlásakor az elvártnál alacsonyabb minőséget kapunk meg, mézünket egy gyatrább minőségűvel keverték vagy felcukrozták. A boltban árusított méz nagy hányada "hamis".
A hamísítási trükk nem éppen laboratóriumi kiszűréséhez egy tanács:
Egy kis mézet kávéskanálnyi tiszta alkoholban oldjunk fel. Ha teljesen oldódik, akkor tiszta anyaggal van dolgunk, ha viszont homályos és rövid idő múlva leülepedik, akkor felmerülhet a gyanú a méz természetes eredetével kapcsolatban.
Kerülhetünk olyan élethelyzetbe, hogy mesterséges édesítőszert fogyasztunk (elég egy light üdítőt meginni). A mesterséges édesítőszerek többségét aszpratámból állítják elő. Az aszpratám fő alkotói mérgezők, vagy mint káros adalékanyagoknak tekinthetők.
Természetesen, ha nem akarunk az édesítő anyagokkal több energiát bevinni a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk van, akkor célszerű energiát nem szolgáltató édesítő anyagokat választani.
Itt is a
természetes édesítőszerek irányába érdemes fordulni. 🌻 A Paraguayban őshonos növény a Stevia levelei 30-szor édesebbek a cukornál, a növény kivonata pedig már 300-szor is édesebb lehet. Érdekes párhuzam fedezhető fel a mézzel, a stevia szintén rendelkezik sebgyógyító és gyulladásátló hatással.
A Sunrider a
SunnyDew termékében használ steviát.